Naleśniki nadziewam pysznym, prostym farszem. Moja rodzina przepada za tą pożywną kolacją

Dodano:
Naleśniki z farszem z żółtego sera Źródło: Shutterstock / Nika Raw
Naleśniki to niezwykle uniwersalna potrawa, którą można podać na deser, śniadanie, obiad czy kolację. Dziś zapraszam was na wytrawne naleśniki, które robi się łatwo i z popularnych składników. Są smaczne, w sam raz na wieczorny posiłek,

Większość osób myśli o naleśnikach w kategorii deser. Jednak te proste, cienkie placki mogą wystąpić też w innych rolach. Wszystko zależy od tego czym je nadziejemy i jak podamy. Wytrawne naleśniki z powodzeniem możemy zjeść na obiad albo kolację. Na ich pożywność będzie wpływał rodzaj i ilość farszu. Dziś proponuję wam proste naleśniki, które można zjeść na kolację lub przekąskę.

Jak usmażyć cienkie naleśniki?

Najsmaczniejsze naleśniki mają postać cienkich placków, w które zawinięte jest soczyste nadzienie. By naleśniki wyszły rzeczywiście cienkie, istotne jest ciasto, z którego je zrobimy. Nie może być ono zbyt gęste, bo z takiego nie da nam się wylać na patelnię cieniutkich warstw. Oczywiście ciasto nie może być też zbyt płynne, bo wtedy naleśniki wyjdą na tyle delikatne, że będą się rwać. Idealna konsystencja ciasta naleśnikowego to taka, zbliżona do płynnej śmietanki.

Jeśli więc konsystencja waszego ciasta na naleśniki odbiega od ideału, dodajcie nieco więcej płynu lub mąki. Pamiętajcie też o tym, by po wymieszaniu składników ciasta, odstawić całość na ok. 15 minut. W tym czasie zawarty w mące gluten napęcznieje i po usmażeniu naleśniki będą się odpowiednio elastyczne.

Jak zrobić naleśniki z farszem z żółtego sera?

Przygotowanie naleśników z farszem z żółtego sera zaczynam zwykle od usmażenia placków. Można to zrobić wcześniej, bo wtedy naleśniki ułożone w stosik doskonale się uelastycznią i zmiękną i łatwo będzie w nie zawijać farsz. Gdy już mam naleśniki, przyrządzam prosty farsz. Robię go z żółtego sera, który ścieram na średnich oczkach i mieszam z trzema dodatkami.

Przepis: Naleśniki z żółtym serem

Wytrawne naleśniki z farszem z żółtego sera i jogurtu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej

Na farsz:

  • 300 g żółtego sera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówMąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i łyżkę oleju umieść w misce. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi czy miksera. Ciasto odstaw na 15 minut. Potem usmaż z niego cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuŻółty ser zetrzyj na małych lub średnich oczkach tarki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także jogurt i majonez. Składniki wymieszaj, farsz dopraw do smaku.
  3. Nadziewanie naleśnikówPrzygotowanym farszem smaruj naleśniki. Zwijaj je w rulony lub składaj na cztery. Możesz do nich podać lekką sałatkę np. na bazie rukoli, pomidorów i oliwek.

Pomysły na inne wytrawne farsze do naleśników

Wytrawny farsz do naleśników można przygotować z przeróżnych składników. Doskonale będą smakować np.: naleśniki z dodatkiem twarogu i podduszonego szpinaku, naleśniki z duszonymi pieczarkami, z szynką i żółtym serem czy z mozzarellą i warzywami. Możliwości jest wiele, wystarczy tylko zajrzeć do lodówki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...